Mihai Tudose miniszterelnök szerint nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. A miniszterelnök tegnap késő este telefonon nyilatkozott a témáról a Realitatea hírtelevíziónak, amely egész estés műsort szánt a romániai magyar kérdésnek.

A miniszterelnök kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. „Az a véleményem, hogy ez csak az idei évre vonatkozik. Egy olyan próbálkozás, mint a kerítésen bedugott rúd, hogy mi rájuk vessük magunkat, hogy nekik aztán legyen okuk ránk vetni magukat. Így pedig a centenárium éve a szomszédokkal folytatott verekedés éve legyen” – fogalmazott a miniszterelnök. Mihai Tudose arra is kitért, hogy az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában.

A műsor résztvevői rendkívül súlyosnak tartották, hogy a romániai magyar pártok Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott közvetítésével jutottak azonos álláspontra az autonómia kérdésében, és azt is sérelmezték, hogy a román kormány nem tiltakozott emiatt. (MTI)