• Astazi la ora 19.00 se va vernisa prima expozi?ie din acest an la Institutul Balassi, expozi?ia foto despre Oradea Mare, realizată de Radu Igazság. Cu aceasta ocazie profesorul universitar Radu Igazság, artist fotograf, tine o prelegere despre Szathmári Pap Károly (Cluj, 1812 ? Bucure?ti, 1887) care a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Criemii. Prin aceasta, el este recunoscut ca primul foto-jurnalist de război.
  • Prima premieră din acest an a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, ‘Un roman cu contrabas’, o adaptare după Cehov, este pusă în scenă de regizorul spaniol Paco Alfonsin. Potrivit directorului teatrului, Tompa Gábor, piesa este montată cu un buget ‘de aproape zero lei’, chiar şi regizorul nefiind retribuit pentru munca sa. Premiera piesei va avea loc în 13 ianuarie, de la ora 20.
  • Cinematograful ‘Arta’ din Sfântu Gheorghe, care aniversează luna aceasta un an de funcţionare, va marca Ziua Culturii Române printr-o serie de proiecţii de filme româneşti. Printre lung-metrajele programate se regăsesc atât pelicule care au mai rulat la Sfântu Gheorghe, cât şi câteva creaţii noi. Luni, de Ziua Culturii Române, sunt programate cinci filme – ‘Octav’, ‘Pororoca’, ‘Capace’, ‘Hawaii’ şi ‘Mariţa’, iar o parte dintre acestea vor fi reluate în următoarele zile. Administratorii cinematografului au lansat şi un concurs pe facebook, cu intenţia de a realiza topul celor mai populare filme prezentate anul trecut şi a le relua în perioada 27-28 ianuarie.
  • Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să obţină 2 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea mai multor clădiri aflate în incinta fostului Liceu Tehnologic ?Kós Károly? din municipiu, unde va funcţiona o nouă şcoală elementară. Consiliul local a aprobat saptamana aceasta, în şedinţă ordinară, trecerea acestor clădiri din administrarea municipalităţii în cea a Colegiului ?Szekely Miko?, în vederea depunerii proiectului de finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.
  • La Budapesta efectuează verificări europarlamentarul Judith Serhentini care, din însărcinarea Parlamentului European, va redacta un raport cu privire la activitatea Guvernului ungar. De raportul politicianului olandez depinde declanşarea de către Bruxelles a procedurii prevăzute de Articolul 7 împotriva Ungariei, ceea ce ar putea conduce chiar şi la retragerea dreptului de vot al Ungariei în UE.

Bejegyzés navigáció