A román politikusok egyöntetűen elutasítják nemcsak a Székelyföld autonómiáját, de azt is, hogy a kérdésről egyáltalán tárgyaljanak.

?Székelyföld autonómiája alkotmányellenes és elfogadhatatlan, tárgyalni sem lehet róla? ? reagált a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea az RMDSZ, az MPP és az EMNP elnökének tegnap aláírát közös állásfoglalására, amelyben a három magyar szervezet autonómiaelképzelések összehangolásáról állapodtak meg.

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke, Eugen Tomac „durva provokációnak? minősítette a magyar szervezetek állásfoglalását, amely ?a centenáriumi év kezdetén? a románok ?béketűrését teszteli?.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította a három magyar párt kezdeményezését, kijelentve, hogy ?területi autonómia egy demokratikus államban nem létezhet?.

Referendumot javasol egy szociáldemokrata képviselő azzal a céllal, hogy mint fogalmazott, egyszer s mindenkorra zárjuk le az autonómiatémát. Răzvan Rotaru ennek érdekében az államfőhöz fordult, aki az alkotmány szerint elrendelheti a népszavazást.

A képviselő szerint a lakosságot arról kellene megkérdezni, hogy „egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával”, illetve „egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt”. Ha az utóbbi kérdésre a lakosság igennel válaszolna, a magyarság parlamenti képviselete egyetlen főre zsugorodna.