Bírálóan nyilatkozott ma Klaus Johannis államfő az igazságügyi törvények elfogadásának módjáról, kifejezve reményét, hogy a jogszabályokon javításokat fognak eszközölni. A Legfelsőbb Bírói Tanács mai plenáris ülésén részt vevő államfő azt mondta: a három törvényt nemcsak az ellenzék, hanem a Legfelsőbb Bíróság is bírálta, jelezve, hogy nem illeszkedik az alkotmányosság kereteibe. Johannis hozzátette: amikor hozzákerülnek a jogszabályok, kielemzi tartalmukat és akkor dönti majd el, hogy kihirdeti vagy visszaküldi azokat a parlamentbe, illetve megtámadja az Alkotmánybíróságon.

Az államfő ugyanakkor arról is beszélt, hogy elégedett azzal, amit a Legfelsőbb Bírói Tanács a hazai igazságügy függetlenségéért tett, majd ismét megerősítette, hogy az elítélt, bűnvádi eljárás alatt álló személyeknek nincs mit keresniük az államvezetésben.

A Legfelsőbb Bírói Tanács mai ülésén Simona Camelia Marcu bírót választották meg a következő egy évre az intézmény elnökévé.  Az alelnöki tisztséget ketten pályázták meg: Codruţ Olaru és Nicolae Solomon.

Klaus Johannis államfőnek nincs szavazati joga és nem is utasíthatja vissza a vezetői tisztségekre javasolt személyek kinevezését.

A Legfelsőbb Bírói Tanács mai ülésén ismertetik az intézmény 2017-es évi tevékenységi beszámolóját is.