Erdélyi és magyarországi katonai támaszpont felújítására is előirányoztak összegeket az Egyesült Államok védelmi minisztériumának 2018-as költségvetésében ? számolt be tegnap a belgiumi Belga hírügynökség. A Pentagon költségvetésében 214,2 millió dollárt különítettek el arra a célra, hogy Európában található amerikai katonai létesítményeket ? köztük légi támaszpontokat ? újítsanak fel.

Az Európai Elrettentési Kezdeményezés (European Deterrence Initiative) elnevezésű program keretében megvalósuló beruházás célja az erősítés szállításának biztosítása, illetve hadianyag raktározása egy esetleges orosz agresszió megelőzésére. Az összegből megvalósul az erdélyi Aranyosgyéres, a magyarországi Kecskemét, az észtországi Amari, a szlovákiai Szliács és Malacka, a lettországi Lielvärde, valamint az izlandi Keflavik katonai repülőterének felújítása.

Az összeg csaknem kétharmadát, 67 millió dollárt a Középső Régiós Raktározási Létesítmény (Central Region Storage Facility) elnevezésű projektre költik, amely a Luxemburghoz közel fekvő Sanemban működő logisztikai raktárt jelent. Ez a helyszín ad otthont az amerikai légierő 86-ik karbantartó századának.