Klaus Johannis az elnöki hivatalba akkreditált újságírókkal folytatott, szokásos évvégi sajtóbeszélgetésen tért ki a témára. Úgy vélte, az igazságügyi törvények módosítása miatt „nyilvánvalóan fennáll a kockázata” annak, hogy az Európai Bizottság Romániával szemben is elindítja az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást.

Lengyelország ellen tegnap indították meg az eljárást, amelynek végén felfüggeszthetik az érintett tagállam szavazati jogát az Európai Tanácsban.

Johannis nem foglalt állást Varsó és Brüsszel vitájában, az EB bejelentése azonban szerinte a bukaresti kormánytöbbség számára is figyelmeztetés. „Csak akik a Holdról jöttek, hihetik azt, hogy nem lesz következménye, ha átláthatatlan módon fogadnak el törvényeket” – mondta az államelnök. Hozzátette: ezzel Románia megítélését kockáztatják, és megkérdőjeleződik a jogállamiság, ahogyan tavasszal történt a hírhedt 13-as kormányrendelettel.

A képviselőház után a szenátus is megszavazta csütörtökön az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomagot.

A képviselőházban múlt héten már elfogadott törvényeket várhatóan nem tudja egyhamar hatályba léptetni a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség, a jobboldali Klaus Iohannis államfő ugyanis, aki ellenzi a módosításokat, egy alkalommal megtagadhatja azok kihirdetését. Ezt megelőzően még arra is számítani lehet, hogy az ellenzék alkotmányossági óvással próbálkozik.

A bukaresti szociálliberális koalíció nemcsak átszervezni akarja az igazságszolgáltatást, hanem elkezdte a büntető eljárásjog módosítását is, arra hivatkozva, hogy az állandósult „bilincscsörgetés” és a médiának már a bűnvádi eljárás elején kiteregetett ügyészségi „leleplezések” közepette Romániában ma már nem érvényesül az ártatlanság vélelme.