A hadsereg diverziója vezetett 1989. december 22-én a diktátor futásához ? állapította meg a katonai ügyészség csaknem 30 évvel az események után.

A nyomozást vezető Marian Lazăr tegnap hétfőn délután ismertette az Emberi Jogok Európai Bíróságának a nyomására újraindított vizsgálatok újabb fejleményeit.

Ezek szerint nem alakult ki hatalmi vákuum 1989 decemberében, a számos emberéletet és sérültet követelő eseményeket egy diverzió váltotta ki. Ennek során a diktátor által a temesvcári események elleni tiltakozásként összehívott népgyűlésen a hadsereg hang- és torkolattűz-imitátorokkal keltette azt az érzést, hogy a tömeg fellázadt. A fegyverropogásra a tömeg szétszaladt, a Ceauşescu-házaspár pedig az épület tetején várakozó helikopterrel elmenekült. Az ügyészek szerint ez a diverzió vezetett később a számos emberéletet és sérültet követelő eseményekhez, azt viszont egyelőre nem állapították meg, hogy kik találták ki és hajtották végre a tervet.

A vádhatóság arra is rámutat, hogy 1989 után megsemmisítettek számos olyan bizonyítékot, amelyeket hozzájárulhattak volna az akkori eseményekkel kapcsolatos igazság kiderítéséhez.

A katonai ügyészség szerint ugyanakkor tisztázták a Ceauşescu házaspár fogva tartási helyén, a târgoviştéi katonai egységnél 1989. december 22-én és azt követő napokban történteket. A bizonyítékok értelmében a legfelsőbb katonai körökből folyamatosan nyomást gyakoroltak az egység vezetőire, hogy végezzék ki Nicolae és Elena Ceauşescut.