Jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Gabriel Berca volt belügyminisztert befolyással való üzérkedés miatt.

A bákói ítélőtábla első fokon hároméves szabadságvesztést szabott ki rá, a Legfelsőbb Bíróság azonban ezt egy évvel csökkentette. Ugyanebben az ügyben Mihai Banu volt képviselőt három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, szintén befolyással való üzérkedés miatt. Az ítélet részeként elrendelték 92.500 euró elkobzását Gabriel Berca és Mihai Banu vagyonából.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint 2010 áprilisa és 2012 januárja között Gabriel Berca – Mihai Banu közvetítésével – 185.000 eurót kért és kapott Viorel Rusu üzletembertől, hogy szenátorként és a Demokrata Liberális Párt (PDL) Bákó megyei szervezetének elnökeként közbenjárjon az illetékes minisztereknél annak érdekében, hogy utaljanak ki egy bizonyos összeget egy Bákó megyei község polgármesteri hivatalának. Az önkormányzatnak ebből a pénzből kellett kifizetnie az üzletember cége által végzett építési munkálatok díját, mintegy 5,6 millió lejt.  Ugyanebben az időszakban Mihai Banu összesen 220.000 eurót kért és kapott Viorel Rusutól – állítja a DNA.