Több tucat palesztint vettek őrizetbe az izraeli biztonsági erők mára virradó éjjel Ciszjordániában, köztük Hasszan Juszef sejket, az iszlamista Hamász szervezetének egyik helyi vezetőjét – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap. 

A biztonságiak közlése szerint az éjjel 32 palesztint fogtak el a megszállt Ciszjordánia különböző részein terrortevékenységben és erőszakos zavargásokban való részvétel gyanújával.

Hasszan Juszef sejket, a Hamász egyik alapítóját és ciszjordániai vezetőjét Rámalláhban vették őrizetbe a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei. Juszef a hét elején erőszakos tüntetésekre szólította fel a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése ellen. Trump múlt szerdai deklarációja óta naponta tüntetnek a palesztinok Ciszjordániában, s tiltakozásuk általában erőszakos zavargásokká, összecsapásokká fajul az izraeli biztonságiakkal. A Gázai övezetből az elmúlt héten kétszer is rakétákat lőttek ki Izrael területére, ezek azonban nem okoztak kárt sem anyagiakban, sem emberéletben. Az izraeli légierő válaszcsapásokkal felelt a rakétatámadásokra.

 

Tanácskoztak az iszlám országok vezetői

Törökország a Palesztin Állam és Kelet-Jeruzsálem palesztin fővárosként történő elismerésére szólította fel a nemzetközi közösséget ma az iszlám országok vezetőinek isztambuli tanácskozásán, válaszul arra, hogy Donald Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentésére. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kiemelte: a muzulmán országok azért gyűltek most össze, hogy ?megálljt parancsoljanak? a palesztinok üldöztetésének. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ?ez a harc nem térhet le a jogi útról, nem ülhet fel a provokációknak?.