A Versenytanács vizsgálatot indított a tíz legnagyobb bank közül négy, valamint több lízingcég ellen piacellenes gyakorlat gyanújával. Összesen 21 tartós bérletet forgalmazó vállalat, valamint pénzügyi szolgáltató egyesület érintett.

Az egyik vizsgálatban a BCR, a Raiffeisen, az UniCredit és a Bancpost mellett a legnagyobb lízingcégek, valamint ezek érdekvédelmei érintettek. A Versenytanács feltételezi, hogy a vállalatok ármegállapodást kötöttek, amelynek végrehajtása érdekében érzékeny kereskedelmi információkat osztottak meg egymással. A közlemény nem tér ki arra, hogy a piactorzító műveleteket mennyi ideig gyakorolták. Külön vizsgálat tárgyát képezi a pénzügyi lízing és fogyasztói hitelek piacát torzító kartell, amelyben a cégek mellett úgyszintén részt vehettek a bankok és a pénzügyi szolgálatatók egyesületei is.

A Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu szerint a vizsgálat azután indulhatott meg, hogy az egyik megfigyelt piaci szereplő megállapodott a hatósággal, és beismerő vallomást tett. A kartellező cégeket akár a fogralmuk tíz százalékának megfelelő bírsággal sújthatják.