A palesztin vezetők elítélték Trump döntését.  Mahmúd Abbász palesztin elnök tegnap este azt mondta, hogy Washington szembemegy a nemzetközi joggal, bátorítja a megszállást, az izraeli telepesépítkezéseket, és ezzel tovább távolodott a béketárgyalások közvetítői szerepétől, aláásva a kétállami megoldást.

„Az Egyesült Államok nem lehet ezentúl diplomáciai támogató és a békefolyamat közvetítője” – vélekedett Mahmúd Abbász. Száeb Ereka szerint, aki a palesztinok főtárgyalója volt a békefolyamat korábbi megbeszélésein, az amerikai elnök döntése arra kényszeríti a palesztinokat, hogy a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő történelmi Palesztinát követeljenek maguknak.

A Palesztin Hatóság mától háromnapos „harag napjait” hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben. A palesztinok azt tervezik, a következő napokban összehívják politikai szervezeteiket, köztük a Palesztin Nemzeti Tanácsot, és felszólítják a palesztin frakciókat, hogy döntsenek a további lépésekről. (MTI)