Őrizetbe vették kijevi lakásában Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, egykori grúz elnököt – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálata az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint. Szaakasvili őrizetbe vétele előtt felmászott nyolcszintes háza tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint Szaakasvili mintegy száz feldühödött híve útját állta az autónak, amelybe a volt grúziai elnököt ültették, hogy nem tudják elvinni a helyszínről. Az összecsapásokban többen megsebesültek, civilek és rendfenntartók is.

Szaakasvilit azzal gyanúsítják, hogy tüntetéseit, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán fővárosban rendezett, a leváltott oroszbarát vezetés köréből finanszírozták. A politikus szerint viszont a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az egész mögött Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Petro Porosenko ukrán elnök július végén megfosztotta ukrán állampolgárságától Szaakasvilit, akit maga nevezett ki 2015 májusában Odessza megye kormányzójává.