Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság pozitívan véleményezte tegnap azt a javaslatot, miszerint indokolt esetben, a Legfelsőbb Bírói Tanács javaslatára, államelnöki rendelettel a bírókat bírósági ügyésznek, illetve az ügyészeket bíróknak nevezhetik ki a bíróságokra. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének módosító javaslata értelmében Románia elnöke nem utasíthatja vissza a kinevezéseket az említett tisztségekbe. A jelenleg hatályos jogszabály szerint az államfő indokolt esetben visszautasíthatja a kinevezést.

A Legfelsőbb Bírói Tanács, valamint az ALDE és a Mentsétek meg Romániát Szövetség javaslatára a tervezetbe beiktattak egy olyan módosítást, miszerint a bíró vagy ügyész felfüggeszthető a tisztségéből, amennyiben bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene, és tette vélhetően káros hatással van a szakma hírnevére.

A Nemzeti Liberális Párt az Alkotmánybíróságon támadja meg az ún. ?Iordache bizottságot?. Az ügyben a Velencei Bizottságot is megkeresik ? közölte Ludovic Orban pártelnök. Az elmúlt héten a Mentsétek meg Romániát Szövetség is bejelentette, hogy alkotmányossági óvást nyújtott be az Igazságügyi törvények ügyében létrehozott különbizottság miatt. A testületet az a Florin Iordache, volt igazságügyi miniszter vezeti, akinek nevéhez fűződik a múlt téli tömegtüntetéseket kiváltó 13-as számú sürgősségi kormányrendelet.