Mianmar és Banglades elfogadta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) segítségét a mianmari muzulmán rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjainak hazatelepítésében – jelentette be ma Abdul Haszan Mahmud Ali bangladesi külügyminiszter.

Mianmar és Banglades csütörtökön előzetes megállapodást kötött arról, hogy két hónapon belül megkezdődhet a menekültek hazatérése. Ennek kritériumait egyelőre nem határozták meg, és nem tudtak megállapodni a program időtartamáról sem. Maga az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is hangsúlyozta tegnap: Arakán mianmari szövetségi államban nincsenek meg a szükséges feltételek az emberek biztonságos és fenntartható visszatelepítéséhez. Mianmarból több mint 600 ezer rohingja menekült el augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg „tisztogató” műveletei miatt.

A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.