Erről tegnap döntött a Románia Csillaga állami érdemrend tegnap ülésező becsületbizottsága.

Mircea Geoană, a becsületbizottság tagja az Agerpresnek elmondta, azért javasolják az államfőnek, hogy vonja vissza az állami elismerést Kelemen Hunortól, mivel az RMDSZ elnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a szövetség képviselőinek és a magyar közösségnek nincs oka ünneplésre az egyesülés centenáriumán. A bizottság Klaus Iohannis elé terjeszti döntését, aki államelnöki rendelettel dönt majd arról, hogy helyt ad-e a testület határozatának.

Kelemen Hunor, aki 2000-ben kapta meg a Románia Csillaga kitüntetés parancsnoki fokozatát, a szólásszabadság korlátozására figyelmeztető rossz üzenetnek tartja, hogy egy állásfoglalása miatt meg akarják fosztani állami kitüntetésétől. A politikus ma beszélt erről az MTI-nek, majd közleményt juttatott el az Agerpresnek. Úgy vélekedett: az állam nemcsak neki, hanem az egész romániai magyar társadalomnak üzeni, hogy vannak dolgok, amelyről nem beszélhetnek, mert az állam „nem viseli el”.

A szövetségi elnök a sors iróniájának nevezte ugyanakkor azt, hogy a kitüntetést, amelyet 2000-ben a román-magyar kulturális együttélés előmozdításáért adományoztak neki, 2017-ben egy olyan interjúért vonják vissza, amellyel párbeszédet és vitát akart kezdeményezni a román-magyar békés együttélés új alapokra helyezéséért.

Kelemen elmondta, hogy nem kíván jogi lépéseket tenni a becsületbíróság határozata ellen, az államfőnek kell most mérlegelnie, visszavonja-e a kitüntetését.