November 22-én hirdet ítéletet a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében, akit egyebek mellett a srebrenicai mészárlásban játszott vezető szereppel vádolnak.

A szerbek és a bosnyákok más-más előjelű ítéletet tartanának igazságosnak. Ratko Mladic ítélethirdetése azért is tartja lázban a balkáni térséget, mert míg a bosnyákok és a nemzetközi közösség szerint 1995 júliusában Srebrenicában népirtás történt, addig a szerbek szerint nem lehet genocídiumról beszélni, habár elismerik: valóban szörnyű bűncselekményeket követtek el 22 évvel ezelőtt. Srebrenica az 1992-1995-ös boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt.

A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer boszniai muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket ezután lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában. (MTI)