A szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása – szögezte le Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozója alkalmával kiadott közös nyilatkozatában szombaton.

Az amerikai és az orosz elnök kifejezte eltökéltségét, hogy legyőzzék az Iszlám Állam terrorszervezetet. Megállapodtak abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az IÁ ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatni fogják a már funkcionáló katonai kommunikációs csatornák működtetését, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig.

Trump és Putyin nem folytatott egymással hivatalos megbeszélést a danangi APEC-csúcson, de orosz hírügynökségek beszámoltak arról, hogy röviden szót váltottak egymással a protokollfotózáson. Az orosz-amerikai közös nyilatkozat szövegét szombaton hagyta jóvá Szergel Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.