Románia és Bulgária teljesíti a schengeni tagsági kritériumait, a két országot haladéktalanul föl kellene venni a határellenőrzéstől mentes övezetbe ? jelentette ki Szófiában az Európai Liberálisok és Demokraták (ALDE) elnöke, Hans van Baalen.

Az Agerpres által idézett BTA bolgár hírügynökség szerint a politikus egyúttal úgy értékelte, Bulgária készen áll, hogy csatlakozzon az euróövezethez, illetve valamennyi nyugat-balkáni államot fel kell venni az Európai Unióba.

Az ALDE elnöke a török kisebbségi érdekvédelem által rendezett konferenciára érkezett Bulgáriába, amelynek előadói aggodalmukat fejezték ki a nacionalizmus és a radikális attitűdön fellángolása miatt a kontinensen.

Románia és Bulgária eredetileg hat éve, 2011-ben csatlakozott volna a schengeni övezethez, azonban Finnország megvétózta a belépésüket, hivatalosan igazságügyi problémák miatt. Valójában több tagállam is tartott attól, hogy a két kelet-európai ország csatlakozásával a Görögországban addig felgyűlt mintegy félmillió menekült előtt megnyílik az út Nyugat-Európa felé.