252 gyors és ultragyors elektromos jármű töltőállomás telepítéséről szóló megállapodást írt alá a NEXT-E konzorcium és az Európai Unió ? derül ki a MOL Románia szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

A dokumentumból kiderül, hat közép-kelet-európai országban alakítanak ki elektromos jármű töltőállomás-hálózatot. A Romániában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban kialakítandó töltőállomás-hálózatról szóló támogatási megállapodást a Tallinban megrendezett Digitális Közlekedési Napon írta alá a NEXT-E Konzorcium az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökségével. Jelenleg az e-jármű töltőállomások területi eloszlása nem egyenletes, néhol túl sűrűn, máshol túl ritkán helyezkednek el, ami megnehezíti az utazások tervezését.

A szóban forgó projekt segítségével, először válik lehetővé a hosszú távú utazás közúton, tisztán elektromos energiával az érintett hat kohéziós országban, miközben megvalósul az összeköttetés a szomszédos országok hálózataival is. A tervek szerint, két fázisban történik majd meg a gyorstöltők és az ultragyors töltők telepítése: az előbbi munkálatai 2018-ban, az utóbbié 2019-ben kezdődnek el. A program, a tervek szerint, 2020-ban fejeződik be. Összértéke 18,84 millió euró.