Az Egyesült Államok kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására, de nem a katonai akcióra koncentrál a megoldás keresésekor – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Mun Dzse In dél-koreai államfővel közös keddi szöuli sajtóértekezletén.

Trump hozzátette, hogy ?lát bizonyos haladást? a válság megoldásában, miután arra biztatja Phenjant, hogy ?üljön le tárgyalni, és állapodjanak meg?, mert Észak-Korea számára is ?az az ésszerű, hogy a helyes lépést teszi meg?, de arról nem beszélt, hogy minek okán lát előrelépést a konfliktusban, és arról sem, hogy akar-e közvetlen diplomáciai tárgyalásokat Észak-Koreával.

Mun Dzse In azt mondta: reméli, hogy Trump dél-koreai látogatása fordulópontot hoz a válságban, és valamelyest megnyugtatja a dél-koreaiakat. Trumppal megállapodtak abban, hogy az Egyesült Államok kibővíti a dél-koreai erők rakétaarzenálját az észak-koreai fenyegetés miatt, de abban is, hogy a válságot békés úton kell megoldani, és ?fényes jövőt ajánlani fel? Észak-Koreának ? tette hozzá.