A belga kormány nem avatkozik bele Carles Puigdemont volt katalán elnök esetleges kiadatási ügyébe, ez tisztán jogi ügy – szögezte le ma Koen Geens belga igazságügyi miniszter.

A volt katalán elnök és társai ellen európai elfogatóparancsot adott ki a bíróság Spanyolországban, miután a katalán parlament októberben, a hónap elején tartott, alkotmányellenes népszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. Puigdemont és a katalán kormány több tagja Brüsszelbe utazott, miután a spanyol kormány rendkívüli intézkedésként, az alkotmányos rend helyreállítására hivatkozva menesztette a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki Katalóniában.

A hagyományos kiadatási ügyekkel ellentétben a végrehajtó hatalomnak az európai elfogatóparancsok ügyében semmilyen szerepe nincs, minden az érintett országok igazságügyi hatóságai között zajlik – húzta alá Geens. A volt katalán elnök azt mondja, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte „átpolitizálódott”. Puigdemont és társai brüsszeli tartózkodása a belga kormányon belül is feszültséget okoz.