Több mint négymillió olaszt várnak holnap az urnákhoz Szicíliában a tartományi választásokon, amelyeket elemzők a kormány és az ellenzéki pártok főpróbájának tartanak a jövőre esedékes olaszországi parlamenti választások előtt.

Reggel nyolc órától este tízig lehet szavazni a sziget új elnökének és hetvenfős tartományi testületének megválasztására. A szavazatszámlálás hétfőn kezdődik, végleges eredmény november 6-án estétől várható. A dél-olaszországi Szicília hagyományosan jobbközép területnek számít, bár az utóbbi öt évben a szigetet a balközép színeiben politizáló Rosario Crocetta vezette. Helyére öt jelölt pályázik, de a felmérések szerint ez a belpolitikai megmérettetés valójában a két nagy ellenzéki erő, vagyis a jobbközép alkotta szövetség és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje között zajlik.

A Szicíliában esélytelennek tűnő balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Matteo Renzi szerint a tartományi választások nem számítanak belpolitikai tesztnek. Továbbra sem ismert a parlamenti választások időpontja: az olasz sajtó korábban március elejéről írt, más értesülések szerint a PD – erejének növelésére – május-júniusra akarja halasztani. A szicíliai választásokat követően azonban az országos kampány is megkezdődik. (MTI)