Hevesen bírálta a kormány pénzügyi és gazdasági politikáját csütörtöki sajtónyilatkozatában az államfő. Klaus Johannis felszólította a koalíciót, hogy ?ne vigye egy olyan gazdasági kalandba az országot, amelynek szomorú vége lehet?.

Az államfő a kormány által kilátásba helyezett adó- és járulékintézkedésekre reagált, amelyek ellen korábban a munkáltatók és a szakszervezetek is tiltakoztak, illetve a szakértők is bíráltak. Szerinte ezek csak bonyodalmat okoznak ahelyett, hogy megoldanák a problémákat.

„Az intézkedéscsomag valójában nem adóügyi forradalomhoz vezet, inkább adóügyi felfordulás lesz belőle? ? mondta a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában Klaus Johannis. Hozzátette: szerint a kormány úgy viselkedik, mint az az ember, aki minél többet keres, annál inkább eladósítja magát.

20 százalékkal kell emelni a bruttó fizetést

A miniszterelnök mára rendkívüli kormányülést hívott össze, hogy megvitassa a tervezett adójogi változtatásokat.

A tervek szerint január elsejétől a munkavállalók bruttó fizetéséből 35 százalékot vonnak le társadalom- és egészségbiztosítási járulék címén. A munkáltatónak csak a bruttó 2,25 százalékának megfelelő összeget kell befizetnie a munkabiztosítási alapba.

A jövedelemadó a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökkenne januártól. Azt a kormány is elismeri, hogy ilyen körülmények között a munkáltatóknak mintegy 20 százalékkal meg kellene emelni a bruttó béreket ahhoz, hogy az alkalmazott nettó jövedelme ne csökkenjen, erre azonban nem lehet törvénnyel kényszeríteni őket.

A tervezett adó- és járulékintézkedésekről sürgősségi kormányrendeletet akar elfogadni a koalíció.

Bűncselekmény lesz az illetékbefizetés elhanyagolása

A társadalombiztosítási járulékok terhének áthárítására vonatkozó intézkedés életbe lépését követően bűncselekménynek fog számítani, ha a munkáltató nem fizeti be a járulékokat – nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Liviu Dragnea újságírók kérdésére válaszolt, hogy mi történik, ha a tervezett intézkedés életbe lépése után a munkáltató elmulasztja befizetni a járulékokat az alkalmazott nevében.

A PNL utcai megmozdulásokat szervez

Az ellenzék kész akár utcai megmozdulásokkal válaszolni az adószabályok módosítására. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban kijelentette: azt tervezik, hogy összefogják a kormány intézkedéseivel elégedetlen társadalmi szervezeteket, az üzleti szférát, és szükség esetén az alkotmánybírósághoz vagy a Nép Ügyvédjéhez fordulnak, ugyanakkor nem zárta ki utcai tüntetések szervezését sem.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: erősen aggályosnak tartja, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosítja az adótörvénykönyvet. Mivel a jogszabályt a parlamentnek is el kell fogadnia, de a törvényhozás el is utasíthatja, a jövő évi költségvetést egy bizonytalan jövőjű jogszabályra építi fel a kormány.