Az év első kilenc hónapjában a turisták 21,4 millió vendégéjszakát töltöttek a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest ? derül ki az Országos Statisztikai Intézet tegnap közölt kimutatásából.

A dokumentum szerint idén 10,8 százalékkal több turista jelentkezett be a romániai szálláshelyekre, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában: számuk január elseje és szeptember 30-a között elérte a 9,48 milliót. Többségük (77 százalék) hazai turista volt, a külföldiek 75 százaléka pedig az Európai Unióból érkezett. Külföldről leginkább németek, izraeliek és olaszok érkeztek. Magyarország az ötödik helyen áll, innen 125 ezer turista érkezett a romániai kereskedelmi szálláshelyekre.

A határátkelőhelyekről származó adatok szerint az év első kilenc hónapjában 23,5 százalékkal több külföldi lépett be Romániába, mint a tavalyi év azonos időszakában, számuk idén elérte a 9,7 milliót. A román állampolgárok utazási kedve is növekedett: az év első kilenc hónapjában 15 millió alkalommal hagyták el az országot. Ez 25 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.