Az erdélyi magyar pártok vezetői egybehangzóan elutasítják a határon túliak szavazati jogának megvonására vonatkozó javaslatot.

A pártvezetőket a Krónika napilap kérdezte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddi kezdeményezéséről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke „totális tévedésnek, manipulatív és rosszindulatú akciónak” minősítette Gyurcsány Ferenc felvetését, és úgy vélte: a DK elnöke ismét azt bizonyította, hogy politikai fantáziája és kreativitása korlátozott. „Ez a kezdeményezés senkinek nincs hasznára, ugyanakkor egy érzelmileg nagyon fontos dologban gerjeszt ellentétet” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szomorúnak tartotta, hogy a magyarországi baloldal ma sem talál más választási témát, mint a nemzet összeugrasztása és a határon túli magyarok ismételt kampánytémává emelése. Biró Zsolt különösen helyénvalónak tartotta a határon túli magyarok szavazati jogát olyan körülmények között, hogy a nemzet szövetét immár nemcsak a kulturális szálak, hanem a közös Kárpát-medencei gazdasági tér is összeköti.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke nem talált semmi meglepőt a DK-elnök kezdeményezésében, hiszen – mint mondta – Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként is a határon túliak ellen kampányolt. Az EMNP elnöke a határon túli szavazatok csekély befolyásoló erejére utalva nevetségesnek találta azt az érvelést, hogy csak azok szavazhassanak, akik Magyarországon fizetik az adójukat.

Mint ismert Gyurcsány Ferenc kedd este egy budapesti fórumon jelentette be: a DK aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.