Több százan tüntettek tegnap Bukarestben a védőoltások kötelezővé tétele ellen. Az egyházi és világi egyesületek szervezte megmozdulás résztvevői élő láncot alkotva tiltakoztak a parlament épülete előtt azt követően, hogy a szenátus múlt héten csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét.

A rendezvény szervezői hangoztatták: minden polgárnak kizárólagos joga, hogy maga döntsön saját és gyermeke egészségét illető kérdésekben, és joga van ahhoz, hogy a lehetséges kockázatokról tisztességes tájékoztatást kapjon. Szerintük azállam senkire sem kényszeríthet rá egy egészségügyi beavatkozást, ha pedig ilyen törvényt fogad el, az alkotmányellenes. Az oltások kötelezővé tétele ellen fellépő mozgalom aktivistái a héten a parlamenti pártok székházai elé szerveznek sztrájkőrséget, hogy a képviselőház enyhítsen az elfogadásra váró oltástörvény szigorán.

Mint ismert, a 35 halálos áldozatot és csaknem tízezer megbetegedést okozó romániai kanyarójárvány közepette a kormány augusztusban terjesztette a parlament elé az oltástörvény tervezetét, amely nem ír elő közvetlen büntetést az oltásmegtagadásért, viszont megbélyegzéssel és kiközösítéssel,  megszorításokkal és a folyamatos oltási tanácsadások kötelező tételével akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabbnak tekintett oltás beadatását gyermekeiknek.