Új információkat találtak amerikai elemzők a Kennedy-gyilkosság péntekre virradóra nyilvánosságra hozott dokumentumaiban.

Az Országos Levéltár honlapján közzétett iratok között szerepelnek Lee Harvey Oswald és egy KGB-ügynök telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyvei is. Egyértelművé vált, hogy Oswald két hónappal a gyilkosság elkövetése előtt telefonon egyeztetett a mexikói fővárosban lévő szovjet nagykövetség egyik KGB-ügynökével. Oswald – az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dokumentuma szerint – „tört oroszsággal” beszélt. A CIA korabeli feljegyzése hozzáteszi: teljességgel szokatlan volt, hogy a rettegett szovjet titkosszolgálat ilyen jellegű beszélgetést nagykövetségről bonyolítson.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön este közleményben tudatta, hogy a John F. Kennedy néhai amerikai elnök meggyilkolásával kapcsolatos titkosított dokumentumok csak egy részének nyilvánosságra hozatalát engedélyezi, de 2800 iratot az Országos Levéltár péntekre virradóra hozzáférhetővé tett a honlapján.