Visszaküldte a parlamentnek újbóli felülvizsgálatra a centenáriumi törvényt Klaus Johannis államfő – közölte az elnöki hivatal. A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek küldött indoklásban az államfő rámutat, hogy A román nemzetet egyesítő háború (1916 – 1918) és nagy egyesülés centenáriumának törvénye azt a célt szolgálja, hogy állami kitüntetéseket hozzanak létre, valamint hogy megfelelő keretet teremtsenek az egyesülés századik évfordulójára és a háború hősi halottai emlékére szervezett rendezvények számára.

Egy ilyen törvény többszörösen pozitív hatású lehet a román társadalom számára, ehhez azonban a törvénynek világosnak kell lennie- írja Klaus Johannis, aki szerint már a jogszabály címe is javítást igényel, hiszen az említett 1916 ? 1918 közötti időszak nem felel meg a tudományos tényeknek. Dokumentumok, szakmai tanulmányok igazolják, hogy az emberveszteség 1919-ben is folytatódott.

Az államfő hiányosságokat talált a törvényben a centenárium alkalmából alapítandó két állami kitüntetéssel kapcsolatban is. Klaus Johannis leszögezte: a kétértelműség eloszlatása érdekében a törvény egyes kitételeit újra át kell gondolnia a parlamentnek, továbbá szem előtt kell tartani a centenáriumi ügyosztály átszervezését, valamint a centenáriumi miniszteri bizottság létrehozásáról szóló új rendelkezéseket is.