A munkaügyi minisztérium bírálja a Hargita és Vaslui megyei gyermekvédelmi vezérigazgatóságot, amiért a gyermekeket felhasználva kérik a pénzt, és alaptalanul emelik meg a béreket. A minisztérium a HotNews hírportál megkeresésére közölte: a gyermekvédelmi rendszer finanszírozását az állami költségvetés 90 százalékban biztosítja, de a megyei tanácsoknak is folyósítaniuk kell a rájuk eső részt.

A közlemény szerint a Hargita Megyei Tanács csak a szükséges összeg egynegyedét folyósította eddig, az alkalmazottak béreit a helyi, illetve megyei költségvetésben rendelkezésre álló összegeknek megfelelően kellett volna megállapítani.

Mint ismert, Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság csaknem háromszáz alkalmazottja tiltakozott tegnap a szakszervezetek felhívására azt kérve, hogy kormányhatározattal aktualizálják a pénzügyi standardokat, és biztosítsák a vezérigazgatóság működéséhez szükséges pénzügyi alapot. Az intézmény 2640 gyereket lát el és több mint tízezer fogyatékos felnőttet.