Kijev azon lesz, hogy az új oktatási törvény ne sértse az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz, és e tekintetben tiszteletben tartja majd a Velencei Bizottság álláspontját – biztosította Petro Porosenko ukrán elnök Klaus Johannist.

A két államfő telefonon beszélt egymással, Porosenko kezdeményezésére ? derül ki az elnöki hivatal tegnapi közleményéből. Johannis kérte hivatali kollégáját, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek védelmét biztosító nemzetközi normákat, amelyeket több ízben is felvállalt a román féllel szemben.

Porosenko ismét meghívta Románia államelnökét, hogy látogasson el Ukrajnába. Az eredetileg októberre tervezett látogatást éppen az oktatási törvény miatt mondta le Johannis, aki azt felelte az ismételt meghívásra, hogy a látogatásra akkor fog sor kerülni, ha sikerül megfelelően rendezni a kérdéses törvény okozta helyzetet – tájékoztat az államelnöki hivatal.

A Külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van. A szeptember végén hatályba lépett törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki.