Soros György több mint 18 milliárd dollárt utalt át a vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak – írta a The Wall Street Journal című napilap kedden internetes kiadásában. A lap az alapítvány meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva közölte, hogy a magyar befektető ezzel a vagyonának nagy részét az alapítványhoz utalta, átalakítva magát az alapítványt és a befektetési cégét is.

A döntéssel a Nyílt Társadalom Alapítvány az Egyesült Államok jótékonysági szervezetei között a második lett a rendelkezésére álló pénzeszközök nagyságát tekintve, a Bill és Melinda Gates Alapítvány mögött.

A Soros Fund Management befektetési alapkezelő 87 éves alapítója egyúttal megosztotta a vállalat fölött gyakorolt befolyását a Nyílt Társadalom Alapítvány beruházási bizottságával, amelyet most hívott életre. A bizottság elnöke ő maga, de a konstrukciót úgy alakították ki, hogy ?túlélje őt? – írta a The Wall Street Journal. A Soros-cég új beruházási vezetője elsődlegesen nem kereskedelemmel foglalkozik majd, hanem belső és külső vagyonkezelőkhöz történő tőkekihelyezéssel.