Holnaptól kezdik kiengedni a börtönökből azokat az elítélteket, akik a büntetés-végrehajtást szabályozó törvény módosításának értelmében korábban szabadulhatnak, mert nem megfelelő körülmények között tartottak fogva őket – nyilatkozta ma Tudorel Toader. Az igazságügyi miniszter nem részletezte, hány elítéltet helyeznek szabadlábra a törvénymódosítás révén.

A júniusban hatályba lépett törvénymódosítás szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Azoknak is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

A „szabadnapok” kiszámításánál az utóbbi öt évet számolják bele, mivel az Európai Emberjogi Bíróság 2012-ben hozta meg első ítéletét Románia ellen a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

A hazai börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.