Negyven romániai színház ? köztük öt erdélyi magyar színház – részvételével kezdődik holnap Bukarestben az Országos Színházi Fesztivál 27-ik kiadása. Az október 30-ig tartó seregszemlén 53 előadást mutatnak be összesen 91 alkalommal.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással – az Andrij Zsoldak rendezte Rosmersholm (október 23-án), illetve a Jurij Kordonszkij által színpadra állított A mélyben (október 24-én és 25-én) című produkcióval – lesz jelen Bukarestben.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Radu Afrim szövegkönyve alapján és rendezésében színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadást játssza (október 22-én), a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Harold Pinter Évforduló című művét mutatja be Alexandru Dabija rendezésében (október 28-án és 29-én), míg a temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház a Moliére nyomán készült A Versailles-i rögtönzés avagy a majmos ház című produkciót viszi színre Sardar Tagirovsky rendezésében (október 23-án és 24-én).

Az idén első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabját mutatja be Forgách András fordításában és Theodor Cristian Popescu rendezésében (október 28-án).

Az Országos Színházi Fesztivál idei programjának középpontjába Victor Rebengiuc színművész életművét és munkásságát állították.

További részletes információk a fesztivál honlapján, a www.fnt.ro oldalon találhatóak, jegyek pedig a www.mystage.ro oldalon vásárolhatóak!