Október az irodalom hónapja az Európai Unió tagállamainak kulturális intézeti hálózatát tömörítő nemzetközi szervezet keretében. Ennek a felhívásnak tett eleget a bukaresti Balassi Intézet, amikor múlt szerdán meghívta a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld című kulturális folyóirat szerkesztőit és szerzőit, hogy mutassák be augusztusi lapszámukat.

A kiadvány szerkesztői akkor ankétot szerveztek, és azt kérdezték magyar és román irodalmároktól, hogy szerintük elősegíti-e a két nép közeledését egymás kultúrájának megismerése, illetve mit tehetnek még a magyar és román írók azért, hogy kimozduljunk a jelenlegi holtpontról ebben a kérdésben?

A Bukaresti Magyar Intézet által megszervezett lapszám bemutatóján jelen volt a Székelyföld főszerkesztője és főszerkesztő-helyettese: Lövétei Lázár László, illetve Fekete Vince, valamint Dan Lungu író, szociológus és Marius Cosmeanu szociológus, újságíró. A meghívottakat Szonda Szabolcs költő, műfordító, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kérdezte.