Aláírták, de még nem él a katalán függetlenségi nyilatkozat, ugyanis Carles Puigdemont katalán elnök párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztette azt. A katalán elnök tegnap esti parlamenti beszédében elmondta: megszerezték a jogot ahhoz, hogy független országuk legyen, de a függetlenség kihirdetését egyelőre felfüggesztik, hogy időt adjanak a spanyol kormánynak a tárgyalások megkezdésére.

Puigdemont párbeszédet kért Madridtól, és támogatást az Európai Uniótól. Mint mondta, a függetlenséget lépésről lépésre akarják elérni. Ez nem csak egy belpolitikai ügy, Katalónia európai ügy is lett -mondta. Szerinte a helyzet nagyon feszült, de fontos, hogy a kialakult feszültség ne erősödjön tovább. Puigdemont ugyanakkor ismét elítélte a rendőri erőszakot a népszavazás napján.

A spanyol kormány ma rendkívüli ülést tart, amelyen értékelik a katalán elnök tegnap esti nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről. Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes Carles Puigdemont parlamenti beszédét úgy értékelte: „egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni”.