Románia GDP-je 2023-ig 2,1 százalékkal lesz nagyobb az Európai Unió kohéziós alapjainak köszönhetően ? nyilatkozta Corina Cre?u regionális fejlesztési biztos a kohéziós politika eredményességét tárgyaló hetedik bizottsági jelentés bemutatása kapcsán.

A szociáldemokrata politikus szerint az uniós forrásokból végrehajtott beruházások 2007 és 2013 között közvetlenül 1,2 millió munkahelyet teremtettek az „új” tagállamokban, ezen belül mintegy 40 ezrek Romániában.

A jelentés arra is rámutat, hogy a gazdasági válság következményeként lelassult a felzárkózási folyamat, amelynek során korábban ? több évtizeden keresztül ? csökkentek az európai régiók közötti fejlődésbeli különbségek. Emiatt ismét a szétfejlődés volt jellemző, és noha 2015 óta ismét működik a kohéziós politika, azaz szűkül a szakadék a gazdagabb és a szegényebb tagországok, illetve régiók között, még mindig sok a tennivaló. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tizenkét tagállamban az egy főre jutó GDP 2006-ban még az EU-s átlag 54 százaléka volt, mára viszont ez 67 százalékra nőtt. Ugyanakkor az egyes régiókban ennél sokkal nagyobb különbségek is lehetnek.