Folynak a tárgyalások a kormány átalakításáról, amelytől az egész kabinet sorsa is függhet. Mihai Tudose miniszterelnök megerősítette: nincsen a legjobb viszonyban a vezető kormánypárt elnökével, Liviu Dragneával, és emiatt a lemondása is felmerült.

Úgy értékelte, hogy a kormányban kialakult helyzet ‘talán egy kicsit’ hasonlít a Grindeanu-kabinetéhez. Leszögezte ugyanakkor, hogy több pártbéli kollégája is arra kérte, ne mondjon le a kormány vezetéséről.

Elmondása szerint tegnap délután és az este folyamán több pártbeli kollégája, területi szervezetek vezetői ?töltötték meg az irodáját?, hogy maradásra bírják.

Arra a kérdésre, hogy mi történt a Szociáldemokrata Párt elnökével fúződő kapcsolatával, Tudose azt felelte: ?elcsúsztak a dolgok?, megpróbálnak megoldást találni, de ha nem sikerül, ?meg kell hozni bizonyos lépéseket?. Nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondol.

Ugyanakkor utalt rá, hogy a nézeteltéréseket a büntetőjogi problémákkal küzdő miniszterek okozták, és megerősítette, hogy távozásra kéri fel a korruptgyanús Sevil Shhaideh-t, Rovana Plumbot és Viorel Iliét, valamint másik két rosszul teljesítő kabinettagot.

Ellenzi a kormányátalakítást a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), amely kora délután tárgyalt a kérdésről. Az ok az, hogy a kormányalakítás az ALDE egyik miniszterét, Viorel Iliét is érintheti. A vezetőségi ülés után Varujan Vosganian képviselő közölte: pártja nem fog egyetérteni Viorel Ilie leváltásával. ?A miniszterelnök csak a koalíciós partnerrel való konzultálás után hatjthat végre kormányalakítást” ? mondta az ALDE politikusa.

Vosganian megjegyezte: a kormányfőnek meg kell indokolnia, hogy miért szeretne kormányátalakítást. Közölte, a koalíció vezetősége várhatóan csütörtökön ül össze tárgyalni a kormányátlakításról, mert akkor tér vissza prágai újtáról az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. Hozzátette: a két párt között nem volt szó eddig a témáról, olyan érzése van, hogy Mihai Tudose miniszterelnök a koalíció felbontását szeretné.