Másfél millió szavazót veszített a Szociáldemokrata Párt tíz hónap kormányzás alatt ? tájékoztat a Transindex hírportál az IMAS közvélemény-kutató cég szeptemberi felmérésére hivatkozva. Míg a PSD a januári 49 százalékos támogatottságához képest most a szavazatok 38,8 százalékát kapná, addig a PNL népszerűsége tíz százalékponttal – 20,7 százalékról 30,9 százalékra – nőtt.

Alin Teodorescu, az IMAS a közvélemény-kutató cég igazgatója a Digi24 televízióban elmondta: két fontos momentum volt, amikor a Szociáldemokrata Párt népszerűsége nagyot csökkent: az első a 13-as sürgősségi kormányrendelet elleni heves tiltakozás, a második Grindeanu miniszterelnök leváltása, és az akkori párton belüli bizonytalan időszak.

Keveset – 6,8 százalékról 8,1 százalékra – emelkedett a kormányon lévő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) népszerűsége, de csökkent – 8,3 százalékról 6,8 százalékra – a Mentsétek meg Romániát (USR) támogatottsága.

Alin Teodorescu nem részletezte az RMDSZ-szel kapcsolatos adatokat, de utalt arra, hogy a szövetség átlépné a parlamenti küszöböt, ha most lennének a választások.