Egyetlen nap alatt több mint 11 ezer újabb rohingja muszlim menekült érkezett Mianmarból Bangladesbe ? közölte tegnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, bangladesi határőrök beszámolóira hivatkozva. A szervezet ismét teljes készültségben van ? közölte a főbizottság szóvivője, Adrian Edwards.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága együtt dolgozik a bangladesi hatóságokkal annak érdekében, hogy létrehozzanak egy tranzitközpontot, készülve arra, hogy a következő napokban menekültek további áradata várható – mondta a szóvivő.

A buddhista többségű Mianmarból több mint félmillió muszlim rohingja menekült el augusztus vége óta, amikor a rohingja felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg “tisztogató akcióba” kezdett Arakán államban. Ott mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.