Elődjéhez, Lluis Companyshoz ?hasonlóan járhat? Carles Puigdemont katalán elnök, amennyiben kedden délután, romániai idő szerint este 7 órakor a barcelonai parlament plenáris ülésén bejelenti a Katalán Köztársaság létrejöttét. Az egyáltalán nem burkolt fenyegetést Pablo Casado, a spanyol Néppárt szóvivője fogalmazta meg hétfőn délután.

A nyilatkozat óriási felháborodást váltott ki, ezért Casado úgy finomított rajta, hogy Puigdemont is börtönbe kerülhet, mint 1934-ben Lluis Companys, aki 83 évvel ezelőtt kikiáltotta a függetlenségét. Companyst letartóztatták és hat évvel később a Franco-diktatúra kivégeztette.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes kijelentette: a spanyol kormány minden eshetőségre felkészült. Hangsúlyozva, hogy egy katalán függetlenségi nyilatkozat nem marad majd válasz nélkül.

A katalán elnököt saját párttársai is óvatosságra intették, őket a tőkeerős cégek távozásának lehetősége és a vasárnapi, több százezres függetlenségellenes tüntetés gondolkodtatta el.