Az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának. A Pentagon bejelentette, hogy a külügyminisztérium jóváhagyta a fegyverrendszer eladását Szaúd-Arábiának.

A tárca közleményében hangsúlyozta: az eladás „egy baráti ország biztonságának javításával elősegíti az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági céljainak megvalósítását”. A ballisztikus rakéták ellen is védelmet nyújtó THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétarendszert a Lockheed Martin fejlesztette ki. Dél-Koreában már hadrendbe állították, és 2012-ben – az iráni fenyegetésre hivatkozva – az Egyesült Arab Emírségek is vásárolt ilyet az Egyesült Államoktól. A szaúdi uralkodó a héten – elemzők által történelminek minősített moszkvai látogatásán – fegyvervásárlási szándéknyilatkozatot írt alá Oroszországgal is. A nyilatkozat szerint Rijád SZ-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Moszkvától.

A két ország megegyezett páncéltörő rakéták, rakéta-sorozatvetők, gránátvetők és Kalasnyikov karabélyok eladásáról is. Az állami tulajdonú Szaúd-arábiai Hadiipar nevű vállalat – az al-Arabíja pánarab televízió tudósítása szerint – bejelentette, hogy aláírtak egy másik, gyártási jogokról szóló szándéknyilatkozatot is egy orosz fegyveripari céggel.