• Universitatea Central Europeană din Budapesta a anunţat încheierea unui memorandum de înţelegere cu o instituţie de învăţământ superior din Statele Unite, ceea ce i-ar permite să funcţioneze în continuare în Ungaria. Memorandumul a fost încheiat cu Bard College. UCE aşteaptă ca guvernul de la Budapesta să semneze acordul respectiv cu statul New York, iar parlamentul să-l ratifice.
  • Ungaria ar ajuta mai degrabă România să-şi apere frontierele de est în faţa migraţiei, decât să construiască un gard la graniţa comună – a declarat premierul Viktor Orbán, într-un interviu acordat lui Bihari Napló. Orbán a declarat că presiunea migraţionistă asupra Europei dinspre est va creşte importanţa României în perioada următoare. Mai devreme sau mai târziu, România va trebui să înfiinţeze un sistem eficient de închidere a frontierelor în zona de est, pentru că, în caz contrar, va fi năpădită de imigranţi, iar atunci Ungaria va trebui să ridice un gard la graniţa comună, a afirmat Orbán, adăugând că doreşte evitarea acestui lucru.
  • Iniţiativa legislativă a UDMR care prevede reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală a fost respinsa, miercuri, de Camera Deputaţilor, după ce 256 de aleşi au votat împotrivă şi doar 21 ?pentru?. Decizia finală în privinţa proiectului va fi luată de Senatul Parlamentului bicameral.
  • Oradea la ora 10.00: Conferinţă de presă a deputatei UDMR Biro Rozalia, pe tema conferinţei organizate de M.A.E. „Economie prosperă între România şi regiunea asiatică”.
  • Direcţiile judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din mai multe judeţe au rămas fără bani. În judeţul HR, peste 1300 de copii, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici, aflaţi în sistemul de protecţie socială, trăiesc de peste două săptămâni din mila furnizorilor din cauză că Direcţia judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu mai are bani pentru hrană, rechizite, haine, încălţăminte, medicamente şi produse de igienă. Conducerea instituţiei spune că a primit un buget mai mic decât anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile cu salariile au crescut.
  • Peste zece filme documentare şi de artă, semnate de cineaşti de naţionalitate maghiară din Ungaria şi România, vor fi prezentate săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe, în cadrul Zilelor filmului maghiar. Proiecţiile vor avea loc în perioada 6-8 octombrie la Cinematograful ‘Arta’ din municipiu, iar printre filmele prezentate se va număra şi documentarul ‘Oameni şi vaci’, realizat de Vargyasi Levente din Sfântu Gheorghe, având ca temă lumea micilor fermieri din judeţul CV. Zilele filmului maghiar se vor desfăşura, anul acesta, simultan în 12 oraşe din ţară.
  • Maine la ora 16.00: In cadrul evenimentului DONAU LOUNGE @ FILIT Iaşi organizat de Institutul Maghiar din Bucureşti se desfasoara programul Noile apari?ii din literatura maghiară traduse în română – masă rotundă, la care printre altele participa si scriitoarea Márton Evelin. La ora 18.00 in cadrul programului ?Scriitori în Centru? unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi va fi autorul Dragomán György.
  • Aproximativ 400 de oameni vor avea pentru prima dată ocazia, luni, să îşi încarce simultan telefoanele mobile, la o remorcă solară, care va fi amplasată alături de un soare de zeci de metri realizat din materiale textile, în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, de cei de la Greenpeace România. Evenimentul are loc în contextul participării ţării noastre la Conferinţa Climatică de la Bonn, Germania, din 6-17 noiembrie.

Bejegyzés navigáció