Néhány napon belül kikiáltja függetlenségét Katalónia ? erről Carles Puigdemont, a tartomány vezetője beszélt a BBC-nek. A hétvégi referendum utáni első nyilatkozatában Puigdemont azt sem tartotta kizártnak, hogy akár a hétvégén bejelenti Barcelona elszakadását a spanyol királyságtól. Arra a kérdésre, mit tenne, ha a spanyol kormány beavatkozna, a katalán vezető azt mondta: ez olyan súlyos hiba lenne, amely mindent megváltoztatna.

Nem sokkal korábban VI. Fülöp spanyol király, három évvel ezelőtti trónra lépése óta először, rendkívüli tévébeszédet tartott, amelyben elítélte a vasárnap rendezett referendumot. Az uralkodó szerint a katalán kormány ?ismétlődően, tudatosan és szándékosan? megsértette a törvényeket.

Közben ma zendüléssel vádolta meg a katalán rendőrség parancsnokát a spanyol központi büntetőbíróság. Josep Lluis Traperót szeptember 20-án lezajlott tüntetés miatt hallgatják meg. A bíróság zendülés bűncselekményének gyanújával indított eljárást az ügyben, és beidézte Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés, valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetőjét is, mert a tüntetést ők szervezték és koordinálták.