Az ENSZ tagállamainak és az egész világnak is pontosan emlékeznie kell arra, hogy ?az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen? ? fogalmazott újságíróknak a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter.

Ri Jong Ho hozzátette, hogy Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai stratégiai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek. ?Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre? ? hangsúlyozta.

Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. A Pentagon akkor bejelentette: ezzel az Egyesült Államok elszántságát akarták megmutatni, valamint egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak arról, hogy az amerikai elnöknek számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti retorika hangnemének élesedése növeli a tévedések lehetőségét.