Elhalasztja ukrajnai látogatását a román parlament küldöttsége, miután az ukrán államfő kihirdette a vitatott tanügyi törvényt ? jelentette be a külhoni románokért felelős alsóházi bizottság elnöke, Constantin Codreanu.

A parlament épületében nyilatkozó Codreanu azt mondta: annak ellenére, hogy kedden találkoznak Ukrajna nagykövetével, a delegáció utazása okafogyottá vált, miután Petro Porosenko elnök kihirdette a tanügyi törvényt. A képviselő szerint ugyanakkor Klaus Iohannis elnök hibázott azzal, hogy lemondta ukrajnai látogatását, hiszen ezzel ?becsukta az ajtót Porosenko előtt?. A külhoni románokért felelős képviselőházi bizottság elnöke már csak a Velencei Bizottság beavatkozásában reménykedik.

Ugyanakkor azt is hozzátette: az adott körülmények között megtörténhet, hogy Románia nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozási törekvéseit.

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban ? jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt.