A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium iskolaépületeinek bérlésére vonatkozó, 2014-ben kötött szerződést, ezért a szerződés jogilag érvényét veszíti ? állapította meg az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriuma hétvégi csíksomlyói ülésén. Az egyház vagyonkezelőjének nyilatkozata a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján tekinthető meg.

E szerint a Státus Alapítvány elvárja, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal 30 napon belül egyeztessen az alapítvánnyal egy új bérleti szerződés megkötéséről. Álláspontja szerint így lehet elkerülni, hogy a román nyelvű Unirea Főgimnázium diákjai arra a sorsa jussanak, mint amilyen bizonytalan helyzetbe kerültek a magyar nyelvű katolikus gimnázium diákjai.

Az alapítvány reményét fejezte ki, hogy az érintett intézmények közösen megoldást találnak mind a Római Katolikus Gimnázium, mind pedig az Unirea Főgimnázium diákjai érdekében, és biztosította az érintetteket arról, hogy az alapítvány folyamatosan keresi az ügyben érintett felek számára elfogadható megoldást.