Közvetlen tárgyalásokra van szükség a phenjani vezetéssel az észak-koreai válság békés rendezéséhez – mondta egy mai lapinterjúban a német külügyminiszter. Sigmar Gabriel hangsúlyozta: Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor nem őrült. A phenjani rezsim vezetője ?hideg számításon alapuló stratégiát követ, azt gondolja, hogy ha rendelkezik atomfegyverrel, akkor biztonságban lesz, mert senki sem meri majd fenyegetni? Észak-Koreát ? nyilatkozta a német diplomácia vezetője a Bild című lapnak.

Észak-Korea szeptember elején kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és pénteken ismét ballisztikus rakétát indított, amely átrepült a japán Hokkaido sziget felett, majd a Csendes-óceánba csapódott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aznap ismét rendkívüli ülést tartott, és újabb határozatban ítélte el a rakétakilövést, felszólítva Phenjant a rakétakísérletek haladéktalan leállítására. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig kilencszer hozott büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen, legutóbb szeptember 12-én.

Közben ma két amerikai B-1B Lancer típusú hadászati bombázó és két F-35-ös vadászbombázó gyakorlatozott a dél-koreai légierő egységeivel közösen a Koreai-félsziget felett, fitogtatva a két hadsereg csapásmérő képességét az atomfegyvereit rohamléptékben fejlesztő Észak-Korea előtt.