A tegnap délutáni viharban összesen 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették. Temes megyében öt, Beszterce-Naszód megyében két és Arad megyében egy személy halálát okozta az ítéletidő. Raed Arafat belügyi államtitkár szerint egyelőre nem indokolt, hogy a sérülteket bukaresti kórházakba szállítsák.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség összesített adatai szerint a vihar 15 megye – Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Hargita, Ia?i, Kolozs, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes – 212 települését sújtotta ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A mentőakciókban több mint ezer tűzoltó vett részt, ők 204, a vihar miatt bajbajutott személyt mentettek ki.

Országszerte 137 háztetőt sodort el a szél, 290 fa dőlt ki, 35 gépkocsi rongálódott meg. Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai jelenleg is dolgoznak a meghibásodások kiküszöbölésén.

Temes, Bihar, Arad és Kolozs megye 42 iskolájában szünetel ma az oktatás a vihar által okozott károk miatt. Temesvár belvárosa tegnap órákra áram- és vízszolgáltatás nélkül maradt, Kolozsváron pedig háromnegyed órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás az ítéletidő miatt. Gondok voltak a Kolozs megyei Bánffyhunyad sürgősségi kórházában is, amely egy időre áram nélkül maradt. Beszterce-Naszód megyében az érintett települések száma 33-ra emelkedett, a megyét Moldvával összekötő főút pedig járhatatlanná vált az útra borult fatörzsek miatt. Az erős szél a Szilágy megyei Zsibón és a Kolozs megyei Sztánán megbontotta a református templom tetőszerkezetét. Bihar megyében 45 település áram nélkül maradt, Máramaros megyében a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie húsz turistát, akik egy hegyi felvonón rekedtek. Maros megyében az úttestre és a vasúti sínekre dőlt fák okoztak fennakadást a közlekedésben.

Carmen Dan belügyminiszter az ítéletidő által leginkább sújtott övezetbe, Temes megyébe érkezett, ahol adásunkkal egyidőben ül össze a válságstáb. Az eseményen részt vesz Mihai Tudose kormányfő is.

A tegnap délutáni viharkárokat károkat Arad megyében is összesítették ma. Ennek mérlegéről Pataky Lehel Zsolt tudósít.