A tervezettnél több pénzt költhetnek egyes minisztériumok az év hátralevő részében – közölte Ionuţ Mişa pénzügyminiszter az idei első költségvetés-kiigazítás tervezetének ismertetésekor. 

A tárcavezető hangsúlyozta, a pozitív költségvetés-kiigazítást az teszi lehetővé, hogy a gazdaság a vártnál jobban teljesít, a korábban becsült 5,2% helyett 5,6%-os GDP-bővülésre számítanak. Az Agerpres beszámolója alapján a Mezőgazdasági Minisztérium büdzséjét 1,775 milliárd lejjel, a Belügyminisztériumét 1,160 milliárd lejjel, az Egészségügyi Minisztérium költségvetését 207 millió lejjel, a Munkaügyi Minisztériumét 95,9 millió lejjel egészítik ki. A Pénzügyminisztérium idei büdzséjét 426 millió lejjel, az Igazságügyi Minisztériumét 357 millió lejjel, az üzleti környezetért felelő minisztériumét pedig 247 millió lejjel pótolnák ki. Emellett többletforrásokat juttatnak a titkosszolgálatoknak, az Államelnöki Hivatalnak és a parlament két házának is – mutatott rá a tárcavezető.

Hozzátette: a Regionális Fejlesztési Minisztérium, a Szállításügyi Minisztérium és a Távközlési Minisztérium az eredetileg megszabottnál kevesebb pénzből gazdálkodhat idén. Ezeknek a tárcáknak a büdzséjéből azért vontak el, mert mivel idén későn fogadták el a költségvetési törvényt, késtek a projektek közbeszerzési eljárásai is, így az első nyolc hónapban a tervezettnél kevesebb pénzt sikerült felhasználniuk – magyarázta a tárcavezető.