A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke tegnap Beregszászon.

Orosz Ildikó elmondta: „Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el”. A KMPSZ elnöke hangsúlyozta: mivel a kárpátaljai magyarok törvénytisztelő állampolgárai Ukrajnának, minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében, hiszen az anyanyelvű oktatás joga a gimnáziumi szintig bezárólag mindig szavatolva volt számukra, függetlenül attól, hogy Kárpátalja milyen országhoz tartozott.

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a kijevi közszolgálati rádiónak tegnap nyilatkozva azt hangsúlyozta: a most elfogadott oktatási törvény egyértelművé teszi, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. A jogszabály nemzetiségekre vonatkozó 7. cikkelyéről kifejtette, hogy a kisebbségekhez tartozó tanulók számára biztosítani kell az időt az ukrán nyelv elsajátításához.